logo

•• Konzumácia sladidiel a vznik zubného kazu ••


Zubný kaz zapríčiňujú baktérie Staphylococcus mutans, ktoré sú prirodzenou zložkou ústnej mikroflóry, a ktoré využívajú fruktózovú časť stolového cukru ako zdroj energie a jeho glukózovú časť premieňajú na polysacharid dextrán, ktorý na zuboch vytvára povlak obkolesujúci kolónie baktérií. Pretože pod týmto povlakom je nedostatok kyslíka, prevažujúce anaeróbne metabolické produkty baktérií, ako je kyselina mliečna a niektoré ďalšie organické kyseliny, sa tam akumulujú a demineralizujú (rozpúšťajú) zubnú sklovinu za vzniku zubného kazu. Nekariogénne sladidlo je také, ktoré nespôsobuje vznik zubných kazov (caries je latinské slovo a znamená zubný kaz), napríklad alditolové sladidlá xylitol a sorbitol, ktoré sa používajú v žuvačkách a zubných pastách.

Invertný cukor (50 % fruktózy + 50 % glukózy) je menej kariogenetický ako sacharóza. Výskumy stále poukazujú na to, že ak je konzumáciu cukru vyššia ako 15 kg na osobu za rok (alebo 40 g na osobu za deň) pravdepodobnosť zubného kazu narastá s nárastom príjmu cukru.

Keď je konzumácia cukru nižšia ako 10 kg na osobu za rok (asi 27 g na osobu za deň) pravdepodobnosť zubného kazu je veľmi nízka.





Zdroj:
Petruš, L.: Prečo je aj cukor nad zlato? Prednáška uskutočnená v rámci projektu Detská univerzita Komenského. 2007 http://mozgovna.pravda.sk/preco-je-aj-cukor-nad-zlato-dcy-/sk-mfach.asp?c=A090808_230616_sk-mfach_p34,
Frostell, G. et al.: Effect of partial substitution of invert sugar for sucrose in combination with Duraphat treatment on caries development in pre-school children: the Malmo Study. Caries Research, 25, 1991, pp. 304-310.,
Ruxton, C. H. – Garceau, F. J. – Cottrell, R. C.: Guidelines for sugar consumption in Europe. Is a quantitative approach justified? European Journal of Clinical Nutrition. 53, 1999, 53, pp. 503-513.,
Rodrigues, C. S.: Dietary guidelines, sugar intake and caries increment. A study in Brazilian nursery school children [Thesis]. London, University of London, 1997.,

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...